Duurzaamheid
Duurzaamheid op ‘De Roudonck’
Daar waar mogelijk proberen wij zelfvoorzienend te zijn, biologisch te eten en streven wij naar rust, ruimte en donkerte. Met zonnepanelen wekken we een deel van de benodigde energie op. Verwarmen doen we zoveel mogelijk met houtkachels waarin wij hout stoken dat we zelf oogsten van onze knotwilgen en houtsingels. En natuurlijk laten we het hout lang genoeg drogen. Hout van eigen erf benutten we ook bij activiteiten op ons terrein zoals zweethutten en vuurlopen. Maar het besparen van energie staat voorop. Onze gasten vragen wij dan ook om niet onnodig licht en verwarming aan te laten in ruimtes die niet worden gebruikt. Wij hebben er bewust voor gekozen onze oprijlaan en parkeerplaats niet te verlichten, om zoveel mogelijk de donkerte te waarborgen. Ons woonhuis heeft muren van maar liefst 35 cm dikte en de ramen zijn voorzien van HR++ glas. Vrijwel al het regenwater vangen wij op in regentonnen, in onze sloten en in de oude visvijver. Schoonmaken doen wij zoveel mogelijk met biologische en biologisch afbreekbare middelen. Bestratingen, houthokken, schuurtjes, muurtjes, zitbankjes buiten; alles maken we van herbruikbare materialen. Onze appels laten we persen tot ‘Roudonck’-appelsap of we maken er appelmoes van. In de moestuin telen we op biologische wijze een deel van onze groenten en bessen, die we ook verwerken tot chutney’s en jam. Walnoten, hazelnoten, tamme kastanjes en niet te vergeten de eieren van onze kippen. Groenafval levert ons weer de compost. Van de takken die wij oogsten met het wilgenknotten, maken we takkenrillen als natuurlijke schuttingen of beleggen we er de daken van houthokken mee. Ben je te gast bij ons en boek je ook een ontbijt, dan bestaat je ontbijt zoveel mogelijk uit biologische producten, producten van eigen erf of uit de streek.