Omgeving

Actief in Brabant

‘De Roudonck’ ligt in het Nationaal Park ‘Het Groene Woud’ in de driehoek tussen de steden Den Bosch, Eindhoven en Tilburg. Een omgeving die zeer verrassend is om te fietsen en wandelen. Grotere natuurgebieden als de Oisterwijkse Bossen en Vennen, de Kampina, de Loonse en Drunense Duinen, de Geelders en de Mortelen zijn op te fietsen afstand van ‘De Roudonck’.  Maar ook het populierenlandschap tussen Boxtel, Schijndel, Sint-Oedenrode en Best laat nog de sfeer zien van de vroegere klompenindustrie.

Pittoreske dorpen als Liempde, Oisterwijk, Oirschot en Boxtel zijn zeker de moeite waard om te bezoeken of om er uit eten te gaan. Maar natuurlijk ook de grotere Brabantse steden als Den Bosch, Eindhoven, Tilburg of Breda.

Leuk om te doen is een vaartocht over de Binnen Dieze onder de oude stad van Den Bosch. Of van Den Bosch over de Dommel naar landgoed Haanwijk. Voor de echte actievelingen is het rondje Boxtel met de kano over de Dommel aan te bevelen. Ook een vaartocht door de Brabantse Biesbosch vanuit Drimmelen is een speciale belevenis.

Terug in de oertijd kun je in het Oertijdmuseum in Boxtel en in het Prehistorisch Dorp langs de Dommel in Eindhoven. Andere interessante musea zijn in Vught; Nationaal Monument Kamp Vught, in Den Bosch; o.a. Noord-Brabants museum en Jeroen Bosch Art Center, in Tilburg; o.a. De Pont en het Textiel-museum en in Eindhoven; het Van Abbe-museum en het DAF-museum.

Grotere attracties in de buurt zijn natuurlijk de Efteling, de Beekse Bergen en Best Zoo.

Zwemmen kun je o.a. bij De Langspier in Boxtel, De IJzeren Man in Vught, het Staalbergven in Oisterwijk, Aquabest bij Eindhoven of het Engelermeer bij Den Bosch.

En natuurlijk nogmaals te noemen: Het lopen van de Pelgrimsroute tussen Amsterdam en Visé, die over De Ruiting langs ‘De Roudonck’ loopt, waardoor deze wandelaars bij ons in onze B&B kunnen overnachten.

Voor alle informatie over wat er te doen is in de provincie Noord-Brabant raadpleeg je VisitBrabant.com

Rondom ‘De Roudonck’

Vanaf ‘De Roudonck’ kun je een aantal wandelingen maken, de zogenaamde ‘Rondjes Esch’. Een wandeling van ongeveer een uur doe je direct rondom ‘De Roudonck’ in het fraaie stroomdal van de Essche Stroom. Je kunt dan tegelijkertijd een bezoekje brengen aan de kern van het dorp. Hier kun je ook je boodschappen doen bij de Spar, een biertje drinken op het terras bij Ons Café, een pannenkoek eten bij het Pannenkoekenbos of een frietje halen bij de plaatselijke snackbar. Over De Ruiting loopt ook het lange afstandswandelpad ‘Het Pelgrimspad’. Vanaf ‘De Roudonck’ kun je direct jouw fietstocht beginnen door gebruik te maken van het knooppunten-fietsroutenetwerk.

We leggen een exemplaar van de wandelgids ‘Wandelen in de Meierij’ klaar, voor liefhebbers van onverhard wandelen.

Buurtschap De Ruiting

Als je bij ons een training of vergadering doet of een andere activiteit organiseert, overnacht of verblijft, dan ben je in ons Buurtschap De Ruiting in het buitengebied van het pittoreske dorpje Esch. Esch, dat ook wel de ‘Glimlach van Brabant’ wordt genoemd. Met een aantal bewoners en ondernemers hebben wij het initiatief genomen tot een Buurtontwikkelingsplan. Dat betekent onder andere: Oude stallen afbreken en nieuwe economische dragers opzetten. Omzetten van landbouwgronden naar natuur en bijdragen aan verdere natuurontwikkeling, waaronder meedenken met Waterschap De Dommel en Het Brabants Landschap bij de hermeandering van en natuurontwikkeling langs de Essche Stroom . Geven van een impuls aan recreatieve mogelijkheden met respect voor de rust in ons buurtschap. En zo werken wij samen om ons buurtschap een op de toekomst gerichte vernieuwende impuls te geven.