Oisterwijkse Bossen en Vennen

De Oisterwijkse Bossen en Vennen is een populair natuurgebied onder natuurliefhebbers. Het ligt centraal in Noord-Brabant tussen Tilburg, Den Bosch en Eindhoven in het Nationaal landschap Het Groene Woud. Je kunt er lekker wandelen en fietsen, maar bovenal genieten van de natuur. Het natuurgebied in Oisterwijk kent welgeteld 80 vennen. De natuurwaarde van de Oisterwijkse vennen is zeer groot, door het voorkomen van veel soorten sieralgen; piepkleine zeldzame plantjes die in het water de meest bijzondere vormen aannemen. Met een bezoek aan de Oisterwijkse Bossen en Vennen ontdek je een van de mooiste natuurgebieden die ons land rijk is. 

 

Natuurhuisje Esch

Ervaar de Oisterwijkse Bossen en Vennen

Geniet optimaal van de zon, de stilte en de natuurrijke omgeving in ons Natuurhuisje Brabant. Wij vinden het fijn als jij / jullie van deze natuurrijkdom komt / komen meegenieten.

Elk seizoen is anders

Ongeacht het seizoen, er is altijd wat te beleven in de Oisterwijk Bossen en Vennen. In de winter, als het vriest of sneeuwt, veranderen de Oisterwijkse Bossen en Vennen in een waar sprookje. De bevroren vennen en besneeuwde planten en bomen zien er dan adembenemend uit. Met de vele vogelgeluiden, bloeiende bomen, struiken en heide is het gebied van de Oisterwijkse Bossen en Vennen ook in de lente en de zomer zeer de moeite waard. De echte kleurenexplosie maak je mee in de herfst als de bladeren verkleuren.

Ongeacht het seizoen, de zonsopkomst weerspiegeld in het heldere donkere water van de Oisterwijkse vennen is van een bijzondere schoonheid. Maar dan moet je wel vroeg je bed uit. Of juist aan het einde van de dag genieten van de weerspiegeling van de zonsondergang in het water van de vennen.  de moeite waard om te bekijken, wanneer je een bezoek aan dit natuurgebied brengt.

Dieren en vogels spotten vennen Oisterwijk

In de Oisterwijkse Bossen en Vennen krioelt het van het leven. Als je geluk hebt kun je er een specht, ijsvogeltje of een ree spotten. Op de vennen in Oisterwijk kom je allerlei bijzondere watervogels tegen zoals futen, aalscholvers en eenden. Bijvoorbeeld de tafeleend, kuifeend en wintertaling. De grootste diversiteit in de dierenwereld bij de Oisterwijkse vennen zit natuurlijk in de grote rijkdom aan insecten, zoals Libellen, Waterjuffers en vele kleine waterbeestjes. Maar daarvoor moet je wel wat meer geduld hebben en in detail willen kijken.

Bezoekerscentrum Oisterwijkse Bossen en Vennen

Bezoek je de Oisterwijkse Bossen en Vennen voor de eerste keer? Dan is het aan te raden om je dagje in de natuur te starten bij het Bezoekerscentrum Oisterwijk Bossen en Vennen. De boswachters en vrijwilligers kunnen je informeren over een grote variatie aan wandelroutes, fietsroutes en de beste routes wanneer je op pad wilt met je kinderen. Eén van de populairste route is de route langs veertien vennen. Hoe meer vennen je aandoet, hoe groter de kans is dat je een ijsvogeltje spot. Natuurlijk kunnen de boswachters en vrijwilligers je ook van alles vertellen over de natuur in de bossen en vennen van Oisterwijk. Wil je in de Oisterwijkse Bossen en Vennen graag op pad onder leiding van een boswachter of natuurgids, dan kun je je excursie boeken in het bezoekerscentrum. 

Bezoek aan de Oisterwijkse Bossen en Vennen met kinderen

In de Oisterwijk Bossen en Vennen is er ook genoeg te doen voor kinderen. Hutten bouwen, spelen met en in de modder en klimmen in het bos. Achter het bezoekerscentrum ligt de speelnatuur van OERRR, waar kinderen zich kunnen uitleven. Deze plek van het bos is ook rolstoeltoegankelijk. 

 

Parkeren Oisterwijkse Bossen en Vennen

Wil je parkeren nabij de Oisterwijkse bossen? Dat kan. De gemeente van Oisterwijk heeft een overzicht van alle parkeerplaatsen in Oisterwijk gemaakt. Wil je je auto zo dicht mogelijk bij het natuurgebied parkeren? Dan raden wij de parkeerplaats ‘Parkeren Oisterwijk gratis’ aan (5062 SG Oisterwijk).

Overnachten in de buurt van de Oisterwijkse Bossen en Vennen

Ben je van plan om meer dan een dag de bossen en vennen van Oisterwijk te bezoeken? Boek dan een overnachting op ‘De Roudonck’. Kom tot rust in ons natuurhuisje in Esch, op fietsafstand van de bossen en vennen van Oisterwijk. In het natuurhuisje kunnen maximaal 5 personen verblijven. Ook is er een mogelijkheid om een bed & breakfast overnachting te boeken in ons historische woonhuis.

Natuurhuisje Esch reserveren - De Roudonck, Brabant